Ίλιγγος – Στα 215 τρισ δολ. εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος!

0
364
views

Σε ασύλληπτα επίπεδα κινείται το χρέος σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως καταγράφει έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών (IIF). Σύμφωνα με αυτά το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε το 2016 στο 325% του ΑΕΠ από 320% που ήταν το 2015, φθάνοντας συνολικά τα 215 τρισ δολ. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης των 7,6 τρισ δολ.

Προς τούτο, σύμφωνα με το IIF, συνετέλεσαν η ραγδαία αύξηση των ομολογιακών εκδόσεων στις αναδυόμενες αγορές. Συγκεκριμένα το υπο διαπραγμάτευση χρέος τους αυξήθηκε στα 55 τρισ δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 215% του ΑΕΠ τους, αύξηση που υποκινήθηκε κυρίως από την έκδοση εταιρικού χρέους. Τα 48,5 τρισ δολ. είναι χρέη σε τοπικό νόμισμα.

Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 70 τρισ και πλέον την τελευταία δεκαετία φθάνοντας σε ένα ποσό δίχως ιστορικό προηγούμενο, επισημαίνει το IIF.

Στις ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί ένα ποσό που ανέρχεται σε 160 τρισ δολάρια, δηλαδή η μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους, που έφθασε σε ύψος σχεδόν τετραπλάσιο (390%) του ΑΕΠ τους συνδυαστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, μεγάλο μέρος της αύξησης του χρέους των ανεπτυγμένων κρατών ($32 τρισεκ.) οφείλεται στις κυβερνήσεις, με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερδιπλασιάζεται από το 2006.

Η Ιαπωνία και οι ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη είδαν το κρατικό χρέος τους να αυξάνεται κατά περίπου 50%.

 

Πηγή: http://www.newmoney.gr/diethni/319557-iliggos-sta-215-tris-dol-ektinaxthike-to-pagkosmio-xreos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here